Goed Gevoed Ouder Worden

 

 

Seniorenvereniging Alphen praat over: Goed gevoed ouder worden

Op dinsdag 6 juni jl. hield Maria Bok, diëtiste uit Riel, voor 27 aanwezige seniorenleden een uiterst interessante lezing met als titel: Goed gevoed ouder worden.

Bij het ouder worden treden veranderingen op als het verminderen van smaak- en geurzintuigen, de afname van eetlust en spier massa ,de  gewrichten worden brozer en minder soepel en de kwaliteit van de nieren wordt minder.

Wetenschappelijk is aangetoond dat 1 op de 5 thuiswonende ouderen (80+) aan ondervoeding leidt.

Ouderen kunnen na 3 dagen bedlegerig zijn al een kilo spier massa verliezen, terwijl een jongere na 28 dagen 500 gram verliest. Dit kan een gevolg van ondervoeding zijn, net als depressiviteit, gemakkelijk vallen en vlugger moe worden. Ondervoeding hoeft niet altijd zichtbaar te zijn.

Enkele kenmerken van ondervoeding zijn:

Een BMI lager dan 22, onbedoeld gewicht verlies (meer dan 10% in 6 maanden), minder eetlust en sneller moe.

Er zijn ook risicogroepen waarbij ondervoeding eerder kan voorkomen, nl  bij 80 plussers, bij mensen die meerdere ziektes hebben, mensen die eenzaam zijn, mensen met een alcohol of drug probleem, mensen met kauw- en/of slikproblemen en mensen met psycho-sociale problemen.

Maria Blok kwam met de volgende adviezen bij dreigende ondervoeding:

* Eet gezond en gevarieerd, geniet van 3 tot 6 maaltijden per dag.

*Eet voldoende eiwitrijke produkten om verlies van kracht en spiermassa tegen te gaan, bv melk, kaas, eieren, vlees, vis, noten, peilvruchten, kwark (drie keer zoveel eiwit als melk)

* Neem vaker een tussendoortje, bv. cracker met boter en kaas, schaaltje kwark, handje noten.

*Besmeer uw brood royaal met boter of margarine.

*Voeg boter, room toe aan soep, aardappelpuree groente en pap.

* Beleg uw brood met een dubbel portie hartig broodbeleg.

Tot slot werd het eiwitspel gespeeld, waaruit bleek dat o.a. kipfilet, zalm, hamburger, lekkerbekje, kwark, yoghurt, kaas, eieren, peulvruchten veel eiwitten bevatten.

Tot slot nog een tweetal tips van Maria:

-voor alle vrouwen van 50 en ouder en mannen van 70 en ouder is het heel goed elke dag een vitamine D tabletje te nemen!

– Bewegen is goed, meer bewegen is beter voor behoud van soepelheid, spiermassa en reactievermogen.