Verslagen zomeravondwandelingen

Thema avond Zomeravondwandelingen

Al een aantal jaren organiseren Heemkundekring Carel de Roy en Seniorenvereniging Alpen jaarlijks een vijftal zomeravondwandelingen in de maanden mei t/m september. Deze worden steeds goed bezocht.
Voor foto’s zie in de menubalk onder het kopje FOTO’S

 

Verslag eerste zomervondwandeling 2023

 

 

Op maandagavond 1 mei was het eindelijk weer zover! We konden weer van start met de eerste zomeravondwandeling van 2023. Deze wandelingen worden georganiseerd in samenwerking tussen Seniorenvereniging Alphen en de Heemkundekring Carel de Roy en worden verzorgd door de twee Fransen: Frans de Leeuw en Frans Wilmsen.

We gingen deze avond (in totaal met 54 personen!) om 18.00 uur van start vanaf Kampeerboerderij Het Zwaluwnest aan de Oosterwijksestraat 27 in Alphen. Frans Wilmsen heeft ons deze avond door het gebied van het buurtschap Siberië naar de Zandbult geleid en daarbij heel veel uitleg van de natuur in deze omgeving gegeven. Hieronder volgt een verslag van deze wandeling:

Wij starten op de Oosterwijksestraat en slaan rechtsaf het bos in en komen op een kale plek, waar Frans uitlegt dat de bomen hier zijn doodgegaan doordat de letterzetters (kevertjes) alle voedingssappen hebben geconsumeerd. Deze bomen kunnen nog wel gebruikt worden.

Wij vervolgen onze weg en komen via een smal padje bij een groep zeedennen met pyramidevormige kruinen, hun grote kegels liggen voor onze voeten op de grond. Deze dennen zijn afkomstig uit Zuid-Europa en hun terpetine-achtige hars werd vroeger gebruikt om houten naden van schepen aan elkaar te lijmen. We lopen verder en worden plotseling verrast door de aanwezigheid van een ree. Zodra de ree ons ontwaart, verdwijnt deze snel in het bos. Daarna komen wij bij een komvormig gebied met een klein vennetje. Dit stukje grond wordt in de volksmond ‘De Vlasrood’ genoemd. Vroeger stond deze hele kom onder water en veel Alphenaren herinneren zich dat zij dat hier vroeger met hun kinderen geschaatst hebben.

Nadat wij een slingerpad gevolgd hebben, komen wij bij een grote akker met asperges aan waar door vele arbeidsmigranten asperges gestoken worden. Onderweg bewonderen we nog een grote hulststruik, waar Frans een uitleg geeft over de bestuiving door de grondbijen. Aan de andere kant van het pad zien we een flinke begroeiing van brandnetels, deze zijn ontstaan door grondverzuring als gevolg van het achterlaten van restproducten. De kale bomen die we verderop zien, doen nog prima dienst voor de spechten en allerlei insecten.

Via de Druisdijk komen wij terug in de bewoonde wereld en doen daar de Sint Martinuskapel aan. Deze kapel stamt ongeveer uit 1540 en is in 1934 na een renovatie ingewijd door pastoor Bink. Bij overlijden kwamen de buurtgenoten hier voor de overledenen tot het moment van de uitvaart bidden. Op initiatief van Sjef Backx is dit kapelletje nog verder opgeknapt waarbij de oude stenen werden hergebruikt. Daarna heeft kapelaan Van Zon de kapel nogmaals ingewijd. Het onderhoud wordt nog steeds door de buurtschap bekostigd.

De hele groep poseert nog even voor het kapelletje voor een foto. We krijgen onderweg nog uitleg over een oude rivierbedding die gelegen heeft bij een glooiing die wij in de verte in de richting van de Rielseweg zien liggen en komen weer terug bij ‘Het Zwaluwnest’ voor een gezellig samenzijn onder het genot van een kopje koffie of thee met een lekkere speculaaskoek. Het is een prachtige wandeling geweest! Dank aan de twee ‘Fransen’!

Onze dank gaat uit naar de Marian Meeuwsen voor de gastvrije ontvangst, naar Sjaan van Rijswijk voor de koffie en naar Walter van Eekelen van de Plus.

 

Verslag Thema avond April 2023

Daarom kwamen de organisatoren van deze wandelingen, Frans Wilmsen en Frans de Leeuw, met het idee een diapresentatie te geven van de wandelingen van de afgelopen twee jaar. De 51 aanwezigen werden op 20 april jl. getrakteerd op een grote hoeveelheid beelden uit Alphen, Riel en Chaam, allemaal begeleid door de nodige informatie van beide heren.

 

Een willekeurig aantal wetenswaardigheden uit deze wandelingen willen wij graag met u delen:

X Bij Nieuwkerk, het landgoed van de Fam. Hoogendorp, ligt nog een grafkelder waar in het verleden vier mensen begraven zijn.

X Bij de golfbaan bij Nieuwkerk heeft vroeger Hotel de Golf gestaan. Hier werd veel gesmokkeld en menig douanebeambte omgekocht.

X Op Boshoven staat een boom met grote spijkers/haken. Dit was tijdens de oorlog een uitkijkpost van de Duitsers. Een zestienjarige Duitser die hier op uitkijk zat is er doodgeschoten.

X Toen er in Nederland nog geen leerplicht was opende burgemeester Vosters in Alphen de eerste landbouwschool onder het mom van: geen scholing…geen uitkering.

X Naast het vroegere station van Alphen stonden de mestputten. Hierin kwamen de uitwerpselen van de Tilburgse bevolking. De boeren bemestten hier hun land mee, omdat kunstmest te duur was.

X De vijver bij De Halve Maan bestaat uit kwelwater. Een hoek werd door de paters van Nieuwkerk uitgediept, zodat zij hier konden zwemmen.

X Bij deze vijver komt steeds meer de Amerikaanse rivierkreeft voor. Deze is een alleseter en vernietigt het dierlijk leven in de natuur. Daarom het dringend verzoek deze nooit uit te zetten in de natuur.

X Een bekende plant bij De Halve Maan is de Belse Mien. Deze is in zijn geheel eetbaar in tegenstelling tot de Gevlekte Scheerling die dodelijk is. Hier komt ook de Japanse Knoop voor, die zeer moeilijk te verwijderen is en grote stukken kan overwoekeren.

X Op Kwaalburg kwamen we de tonderzwam tegen. Deze is dodelijk voor een boom omdat hij alle groeisappen opzuigt Hij groeit graag op oude bomen. Vroeger kom men met de binnenkant, de tondel, vuur maken.

X De hulst heeft stekels om zich tegen allerlei dieren te beschermen. Als de boom enkele jaren met rust gelaten wordt verdwijnen de stekels omdat hij geen afweermechanisme meer nodig heeft.

X Op Kwaalburg staan grote Sedum akkers. Deze moeten met de hand onkruidvrij gehouden worden, omdat anders het gif later op de daken van huizen komt.

X In Chaam staat nog een oude leerlooierij met veel luiken. Deze werden geopend om de gespannen huiden te drogen.

X De grootste rode beuk uit de regio staat op het Protestantse kerkhof in Chaam, 4, 45 meter!