Verslagen uitstapjes KBO Alphen

KBO Alphen op bezoek bij Catharinadal in Oosterhout

Op woensdag 17 augustus jl. zijn we met 21 leden van KBO Alphen op bezoek geweest bij de Norbertinessen van het klooster Catharinadal in Oosterhout, gelegen in de zo genaamde Heilige Driehoek. Het klooster wordt bewoond door nog 10 zusters. Bij aankomst werden we verdeeld over twee groepen. Een groep begon met de excursie over het buitenterrein van het klooster en de andere groep startte de excursie binnen het gebouw.  Na een uur werden we getrakteerd op koffie, met een koekje, geserveerd door de zusters zelf. Hierna wisselden de groepen van binnen en buiten en op het einde kregen we, nadat we de vespers bijgewoond hadden, nog een wijntje aangeboden en konden we de kloosterwinkel bezoeken.

Wat hebben we gezien?

Vanaf 1647 wonen de zusters Norbertinessen van Sint-Catharinadal in slotje de Blauwe Camer, dat rond 1400 werd gebouwd. Hiervoor was dit het adellijk huis van vooraanstaande bewoners van Oosterhout en in het begin zelfs van een ridderorde. Het is een van de zogenaamde ‘slotjes’ (herenhuizen) van Oosterhout. De naam de ‘Blauwe Camer’ is ontleend aan de helderblauwe kleur van het vroegere, zeer dure, behang. In een financieel minder goede tijd is dit echter verkocht.

Toen de zusters hun intrek namen in het slotje werd er extra woongelegenheid bijgebouwd in de vorm van twee nieuwe kloostervleugels. Slotje de Blauwe kamer zelf werd de proosdij van het klooster, het woonhuis van de proost (geestelijk leider van een katholieke instelling). Binnen het klooster zijn verschillende waardevolle kunstwerken en prachtige teksten gegraveerd door de zusters. Zij waren ook beroemd om het inbinden van boeken.

De protestantsgezinde machthebbers en nadien ook de Fransen verboden Sint-Catharinadal om een eigen kerk te bouwen. Pas in 1811 werd dit toegestaan en werd de eerste kleine kerk gebouwd. Na verschillende verbouwingen werd in 1966 het gebouw vervangen door de huidige kerk, die openheid naar de buitenwereld uitstraalt.

Sinds 1647 beheren de zusters de landerijen rondom hun klooster. Waar koeien graasden en maïs groeide is nu een wijngaard van 7,5 ha. gerealiseerd, goed voor ongeveer 40.000 flessen wijn per jaar. In 2019 is een initiatief bekend gemaakt om de wijngaard verder uit te breiden. De aangeplante druivensoorten zijn: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay. Van deze druiven maakt men vooral witte wijnen. De Pinot Noir en Gamay worden gebruikt voor een licht gekleurde Rosé, zoals in de Provence.

Een klooster tussen de wijnranken: een mooie bijbelse gedachte!

Hiernaast zijn de zusters in het bezit van een kruidentuin met 40 verschillende kruiden. Bij alle kruiden  staat keurig aangegeven of deze bestemd zijn om te eten, geneeskrachtig zijn of dat er kleurstof voor verf van te maken is. Ook de moestuin is zeer uitgebreid en ziet er erg verzorgd uit. Opvallend ia dat alle planten niet in rechte rijen staan, maar diagonaal geplant zijn. Dit geeft een heel bijzonder effect.

De moes- en kruidentuin leveren Restaurant/Wijnhuis De Blauwe Camer elke dag veldverse groenten en kruiden. Het restaurant is enkele dagen per week op afspraak te bezoeken.

De zusters komen drie of vier keer per dag samen in de kerk. Na de vespers van 17.00 uur bijgewoond te hebben werd het programma afgesloten met een glas wijn (of frisdrank) in de  poorttuin en kon men  de kloosterwinkel nog bezoeken. Hier kom je wijn, boeken, kaarten, zaden van kruiden enz. tegen

Hebt u deze zeer interessante excursie gemist, dan kunt u dit jaar nog een rondleiding afspreken,  elke woensdag tot 1 oktober.

 

 

 

 

 

 

 

 

          KBO Alphen: Rondvaart singels Breda.

                         

 

Op woensdag 7 september jl. hebben we met 15 mensen een rondvaart gemaakt op de singels van Breda. Onder ideale weersomstandigheden verzamelden we ons per auto of fiets bij restaurant  Baai aan de Mark in Breda. Van hieruit vertrokken we voor een 1,5 uur durende vaartocht door de singel van Breda.

De tocht ging onder andere langs het Spanjaardsgat, de KMA, het Valkenbergpark en de Koepelgevangenis en begon in de steeds luxer wordende wijk Boeimeer. De natuur rond de Weerijssingel was prachtig . We hadden bij het naderen van het Spanjaardsgat een magnifiek zicht op de Grote Kerk met haar omgeving.

Aan boord van een comfortabele sloep konden we lekker achterover leunen, terwijl de schipper ons meer vertelde over de prachtige omgeving. De informatie was een wisselwerking tussen schipper en aanwezigen. Hij ontving tijdens de tocht veel nieuwe feiten van de mensen die Breda goed kennen. Hier was hij ons dankbaar voor. Dit is misschien wel de meest ontspannen manier om Breda te verkennen. Vanaf het water krijg je nl. een heel ander zicht op de stad.

De  tocht begon en eindigde bij  BAAI Breda. BAAI is een mooie plek gelegen aan het water waar de Mark de stad binnenkomt. Hier kun je zowel voor als na je boottocht genieten van een drankje. In ons geval stond na afloop de koffie met gebak op ons te wachten. Na een uurtje gezellig napraten vertrok ieder op eigen gelegenheid huiswaarts.

Men was het er over eens dat het een geslaagd uitstapje was.