Derde zomeravondwandeling

 

Derde zomeravondwandeling van KBO Alphen en Heemkundekring Carel de Roy

Op maandag 13 september vond de derde zomeravondwandeling van dit jaar plaats, georganiseerd door KBO Alphen en Heemkundekring Carel de Roy. Nadat de eerste wandeling ons naar Nieuwkerk had gebracht, de tweede naar Boshoven, hield de derde wandeling een rondje centrum Alphen in.

Deze was voorbereid en werd begeleid door Frans de Leeuw en Frans Willemsen.

 

Met 38 personen startte de wandeling bij het monument voor de winkel van Old Blue. Op deze plaats stond vroeger de jongensschool, die later gebruikt werd als onderwijzerswoning. Hierna is het pand in bezit gekomen van de familie Timmermans. De wandeling bleef in onderwijssfeer, want in de Lindenakker, waar nu woningen staan, werd in 1966 kleuterschool De Kindertuin geopend. Hier werd later een noodgebouw bij geplaatst, dat in de volksmond “De ark van Noach” werd genoemd, omdat het gebouw omgeven was met een betonnen rand. Deze gebouwen hebben dienst gedaan tot 1988.

Vroeger bestond dit gebied uit weilanden en akkers. Op de splitsing Molendries- Lindenakker, ter hoogte van de boerderij van de fam. Woestenberg,  werd in 1934 op initiatief van pastoor Binck een veldkapelletje gebouwd ter ere van Onze Lieve Vrouw van de Zon. Hier werden op Palmzondag palmtakjes geplaatst ter bescherming van de gewassen en blikseminslag. Door de dorpsuitbreiding (Molenwijk) moest deze kapel verdwijnen. De restanten zijn naar de zusters in de Heuvelstraat gegaan.

Een stukje verderop kwamen we aan bij de ingang van de Lange Bedde, grenzend aan de Baarleseweg. Nu ligt hier nog een braakliggend stuk grond, maar dat zal binnen afzienbare tijd ook bebouwd worden. Op deze plaats stond vroeger een graanmolen, gebouwd in 1313 onder het gezag van de Tempeliers. Na veel wisselingen werd de molen in 1926 aangekocht door de familie de Leeuw en in 1940 door dezelfde familie gesloopt. Het Molenpad wat hier loopt kan nooit bebouwd worden, omdat er allerlei leidingen lopen.

Na de Baarleseweg overgestoken te zijn, kwamen we in de Nieuwstraat. Hier kwam het onderwijs voor de derde keer terug, omdat op de hoek Baarleseweg-Nieuwstraat de vroegere landbouwschool stond, gehuisvest in houten barakken. Deze werd gebouwd in 1947 en was tot 1956 in gebruik als schoolgebouw. In één lokaal werd in 1947ongeveer drie maanden het administratiekantoor van de gemeente gehuisvest. Ook werd deze ruimte als trouwlokatie. Als eerste zijn hier op 5 augustus 1947 de ouders van Dries Baeten getrouwd. Voordat het gebouw in 1960 werd gesloopt, waren hier nog een confectieatelier en schoenfabriek gehuisvest.

Aan de andere kant van de Nieuwstraat, waar nu een nieuwe wijk, Hof van Gerla,  verrijst, stond een leerlooierij. Deze werd in 1904 gebouwd door Cornelis Baeten. In 1905 werd het bedrijf overgenomen door Jan Mallens, die er een hoge schoorsteen, de Buldog genaamd, met stoommachine aanbouwde. In 1965 werd het gebouw aangekocht door Geert Laurijssen en de Buldog gesloopt.

Een stukje verderop komen we bij het Bels Lijntje. Hier stond wachtpost 16 van waaruit de slagbomen handmatig werden bediend. De spoorlijn van Tilburg naar Turnhout, in de volksmond Bels Lijntje genoemd, werd op 1 oktober 1867 in alle stilte geopend, zowel voor het vervoer van goederen als personen. In 1934 stopt het personenvervoer.  De naam Bels Lijntje ontstond omdat zowel de aanleg als de exploitatie gebeurde door een Belgische maatschappij. Deze zag brood in het vervoer van steenkool vanuit de Borinage naar de Nederlandse fabrieken (o.a. de textielfabrieken in Tilburg). Later gebeurde dit via Roosendaal. Van 1974 tot 1982 reed over dit spoor een toeristische trein met de bekende locomotief 3737. Deze staat nu in het spoorwegmuseum in Utrecht.

De wandeling brengt ons naar het Walkvat-Looiersboom. Hier liep vroeger de Nieuwveldweg (Paais Pad), waar de voetbalvelden (achter Den Brouwer) naast lagen. Een aantal bomen van het voetbalveld staan er nu nog.

In de Beukenlaan staat een z.g. schaaiboom. Deze mag met het nieuwe bouwplan wat nu uitgevoerd wordt niet verwijderd worden. Deze boom gaf de scheiding tussen percelen grond aan.

Na al deze informatie ging de groep naar De Belhamel, waar de aanwezigen door de KBO en Het Heem werden getrakteerd op koffie met appelflap. Men hoorde regelmatig de opmerking dat Alphen wel een hele rijke historie heeft. Dank aan beide Fransen!

We hopen in 2022 wederom een vijftal zomeravondwandelingen te kunnen organiseren.